Vi ger dig tipsen för en mindre fattig månad i januari. Tillhör du en av de som har svårt att hålla budgeten i januari? Vi hjälper dig till ett smartare ekonomiskt tänk.

1. Nytt år = Nya löften

Många tycker om att starta det nya året med ett nyårslöfte, nu ska jag ska börja träna och ta hand om mig själv mer. Men måste det kosta så mycket?

Victoria våran skuldrådgivare tipsar:

Vill du börja träna och ta hand om dig själv ska du självklart göra det! Dock ska du vara smart här, ta inte första bästa gymmet du hittar. Kolla runt och jämför gymmen, priserna kan skilja sig åt rejält! Se över dina behov, du kanske inte behöver välja det dyraste gymmet?

2. Tänk om tänk rätt!

Behöver du verkligen spendera ännu mer pengar på kläder och andra dyra livs vanor?

• Rensa garderoben – kanske hittar du kläder som du inte längre har någon användning för och kan sälja för en liten slant.

• Handla second hand – det är inte bara miljövänligt men även snällt mot plånboken.

• Laga mat hemma – att gå ut och äta kan vara dyrt, bjud hem vänner istället och laga en middag tillsammans. Det är billigare och minst lika trevligt.

3. Håll koll på ekonomin

Kolla bankuttaget med jämna mellanrum, hur mycket pengar har du kvar och hur mycket har du gjort av med?

Victoria våran skuldrådgivare tipsar:

Om du är en av de som ofta behöver låna pengar i slutet av månaden så lever du över dina tillgångar. Sätt upp en plan för månaden och försök räkna ut hur mycket pengar du gör av med på en dag eller en vecka för att hålla dig till din budget.