Hållbarhet som förändrar spelreglerna – Sergel leder vägen

På Sergel är hållbarhet inte bara ett modeord – det är en hörnsten i allt vi gör. Vårt ansvar sträcker sig långt utöver inkassoprocesser. Vi arbetar varje dag för att säkerställa att våra kunder och deras kunder får det stöd de behöver för att bibehålla ekonomisk stabilitet, samtidigt som vi värnar om både socialt ansvar och klimatet. För att skapa en hållbar framtid fokuserar vi på tre huvudområden: finansiell, social och miljömässig hållbarhet.

Ekonomisk hållbarhet – en stabil framtid för alla
Vi vet att ekonomisk stabilitet är grundläggande för både individer och samhällen. På Sergel tar vi vårt ansvar på allvar och ser till att våra kunder får en trygg och pålitlig partner som hjälper dem att navigera i kreditmarknadens utmaningar. Genom en etisk och transparent inkassoprocess bidrar vi till att upprätthålla förtroendet i kreditmarknaden, något som i sin tur stärker ekonomin som helhet.

För 2024 har vi som mål att ytterligare stärka vår roll som en ansvarsfull aktör på marknaden. Genom att implementera AI-strategier och teknik, arbetar vi för att göra vår inkassoprocess mer hållbar. Denna teknik hjälper oss att skapa mer träffsäkra och rättvisa bedömningar, vilket i sin tur hjälper våra kunders kunder att återfå kontrollen över sin ekonomi snabbare.

"Vi ser ett ökat intresse och krav från våra kunder när vi deltar i större upphandlingar. Återkopplingen är att vi kontinuerligt rankas högt när det kommer till hållbarhetsfrågor," säger Johan Anrog, Nordic Bid Manager på Sergel. Sergel är dessutom det första inkassobolaget i världen att certifieras enligt Science Based Targets Initiative (SBTi). Det finns andra inkassobolag som åtagit sig att följa SBTi, men vi är det enda inkassobolaget som har certifierats för att vi uppfyller och efterlever målen. Detta visar att vi inte bara pratar om hållbarhet – vi förverkligar målen och säkerställer en hållbar framtid!

Social hållbarhet – mångfald och inkludering på arbetsplatsen
Sergel strävar efter att vara en arbetsplats där alla känner sig välkomna och engagerade. Vi är övertygade om att en mångfald av perspektiv och erfarenheter gör oss starkare som organisation. Under 2024 och framåt arbetar vi målmedvetet för att uppnå en jämställd arbetsplats med en 50/50 fördelning mellan kvinnor och män på alla nivåer. Förutom detta är vi fast beslutna att minska omedvetna fördomar genom utbildningar för både ledare och medarbetare - vårt mål är att öka medvetenheten om dessa frågor.

Vi vill även säkerställa att alla rekryteringsprocesser är rättvisa, objektiva och kompetensbaserade. Detta är inte bara en fråga om rättvisa, utan om att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för våra medarbetare och företaget som helhet. Vi ser till att vår arbetsplats är engagerande, och att varje medarbetare har möjlighet att växa och utvecklas i sin roll.

"Sergels engagemang för sina medarbetare har också lett till att vi på gruppnivå under Q3 nådde en rekordhög eNPS på 38, upp från 25 i Q2. Detta är ett bevis på att våra satsningar på ledarskap, mångfald och en inkluderande arbetsmiljö ger resultat", säger Anne Kristi Rimeslåtten, Chief People & Culture Sergel Group.

Miljömässig hållbarhet – minskad miljöpåverkan
Vi inser att vårt ansvar sträcker sig bortom ekonomiska och sociala frågor. Vi har alla ett ansvar för att minska vår påverkan på miljön, och på Sergel tar vi detta ansvar på största allvar. Ett av våra konkreta mål för 2024 är att minska vår elkonsumtion med 7 procent och minska våra koldioxidutsläpp genom att främja grönare val i vår verksamhet. Detta inkluderar att se över våra kontorsutrymmen och välja mer miljövänliga alternativ för energiförbrukning. Dessutom arbetar vi med att minska affärsresor med 10 procent genom att implementera ett nytt bokningssystem som följer och mäter koldioxidutsläpp.

Vi erbjuder också e-lärande verktyg för våra medarbetare för att öka kunskapen om hållbarhet och skapa engagemang kring dessa frågor. Det handlar inte bara om att minska vår påverkan, utan om att vara en förebild för andra aktörer i branschen.

Tillsammans för en hållbar framtid
På Sergel är vi övertygade om att verklig förändring sker när vi arbetar tillsammans. Våra satsningar på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet är ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar framtid. Genom att fokusera på dessa områden säkerställer vi att vi inte bara tar ansvar för vår egen verksamhet, utan även för samhället och världen omkring oss.

Vi ser fram emot att fortsätta detta arbete under resten av 2024 och därefter, och vi är tacksamma för förtroendet våra kunder visar oss. Med gemensamma krafter kan vi skapa en mer hållbar och rättvis framtid för alla.