Den första restriktionsfria julen sedan 2019 är på intågande. Det medför såklart höga förväntningar om julklappar och gemensamma firanden. Kring jul har många dessutom en tendens att plocka fram spenderarbyxorna. Men hur blir det med julhandeln när den breda allmänheten befinner sig i en tuffare ekonomisk situation?
Om HUI Researchs prognos inför julen slår in, förväntas julhandeln växa med 2 procent och försäljningen per person uppgå till hela 8 700 kronor. En summa som inte enbart omfattar julklappar, utan även mat, pynt och kläder. Att hamna i en situation där bankkontot ekar tomt för att köpglädjen tagit över kommer enbart leda till ångest och stress. Sergel delar därför sina bästa tips inför julhandeln - så får du pengarna att räcka.
Budgetera i tid.Vet du hur mycket du har råd att spendera blir det enklare att inte spendera för mycket.Glöm inte att sätta undan pengar för dina fasta kostnader - då riskerar du inte att råka spendera pengarna på annat.
Planera dina inköp.Skriv en inköpslista med det du planerar att köpa och håll dig sedan till den. Då minskar du risken för spontanshopping och att dra på dig onödiga kostnader.
Använd BlackFriday. I år förväntas alltmer julhandel ske i november. Om du har förberett en inköpslista blir det ännu lättare att handla allt du behöver, till ett lägre pris. Då får du mer värde för pengarna.
Lägg in betalningar direkt.Om du betalar på kredit, se till att lägga in betalningen tidigt för att undvika extraavgifter och förseningskostnader.
Håll koll på hur mycket du gör av med. Genom att hålla koll på vad du gör av med blir det enkelt att hålla sig till budgeten.
Julklappsspelkan vara ett alternativ.Det är även ett bra tillfälle att ge bort den hemkokta sylten eller något annat hemlagat. Alla klappar behöver inte kosta.
Det kan även vara en godidé att prata ekonomi med barn och unga,även om många konsumenter enligt prognosen inte förväntas kompromissa med barnens julklappar. Berätta för barnen att de inte alltid kan få allt de önskat sig och att ekonomin kan se olika ut i olika perioder. Barn mår bra av att förstå vad som händer. Involvera dem i diskussionen - det kan minska deras oro, eftersom de förstår mer än vad man tror.
Julens kostnader prioriteras högt av många, men kostnaderna springer snabbt iväg, så shoppa med förnuft. Ekonomi och planering går hand i hand. Om du planerar din ekonomi i förväg blir det lättare att få pengarna att räcka i jul!