Så får du koll på sommarekonomin

Sommaren är äntligen här. Och med det följer semester, varma sommarkvällar, spontana aktiviteter, inköp av nya sommarkläder, resor och festivaler. Men det tillkommer även ökade omkostnader, vilket kan kännas i plånboken framåt hösten. Det är inte alltid roligt att prata ekonomi men med små medel och planering kan du göra något åt det innan det är försent. Här följer därmed några värdefulla tips.

Gör en budget. Att veta hur mycket du har råd att spendera gör det enklare att inte spendera för mycketSätt undan pengar som du behöver till hyra, gymkort, telefon och andra fasta kostnader, för att inte råka spendera det på annat.

Prioritera och planera aktiviteter. Du kan ha kul utan att det behöver kostaPlanera in aktiviteter som inte gör att du behöver spräcka din budget eller betala på kredit.

Undvik att använda kreditkort. Om du måste använda det, lägg undan pengar och håll koll på när fakturan ska betalas för att slippa betala onödiga räntor.

Köp inte första bästa utan jämför alltid priser. Med lite research kan du spara in pengar på till exempel utlandsresan eller hyrstugan.

Håll koll på hur mycket du gör av med. Genom att hålla koll på vad du gör av med kan du använda semesterkassan på ett förnuftigt sätt.

Förbered ett semesterkonto till nästa år. Om du sparar lite pengar hela året säkrar du sommarkassan i förväg och vet precis hur mycket pengar du har att spendera.

Om du har ekonomiska problem, sök rådgivning direkt. Du kan vända dig till kommunen för budget- och skuldrådgivning. Där får du råd och stöd utifrån just din situation.

Ekonomi och planering går hand i hand. Om du planerar din ekonomi och ditt spenderande blir det lättare att få pengarna att räcka till. Ha en skön sommar!

Klicka här om du vill ha hjälp med budget- och skuldfrågor från kommunen.

Läs mer