Få ökad förståelse för grundläggande ekonomi

Varför ska man ha en buffert, hur funkar amortering och vad är egentligen ett blancolån? Att ha koll på grundläggande ekonomi är viktigt genom hela livet. Det finns däremot många som upplever det som krångligt och svårt. Här följer därmed förklaringar till ett par vanliga termer, för att du ska kunna planera din ekonomi och ta välgrundade ekonomiska beslut.

Ränta är en kostnad som alltid tillkommer i samband med ett lån. Det betyder att du betalar banken för att få låna pengar och den kostnaden kallas för ränta. Det kan även vara du som får ränta utbetalt av banken, om du sparar pengar hos dem.

Hur mycket ränta du betalar eller får varje år beror på hur mycket pengar du lånar eller sparar på banken.

 

Amortering. När du lånar pengar av banken måste pengarna betalas tillbaka över tid. Detta kallas för amortering, och är med andra ord avbetalningen på en skuld. Amorteringen kan gälla både delar av och hela skuldbeloppet. Varje gång du amorterar minskar din skuld i storlek.

 

Bostadslån. Dags att köpa lägenhet eller hus? När du köper bostad behöver du nästan alltid hjälp med finansieringen. Då kan du ansöka om ett bostadslån hos din bank. Bostaden du köper fungerar som säkerhet för lånet, stor säkerhet. Det gör att bankerna ofta kan erbjuda ganska låg ränta för lånet.

 

Blancolån. Ett blancolån, eller privatlån, är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver pantsätta något, så som exempelvis din bostad, för att få lånet beviljat till skillnad från ett bostadslån. Denna typ av lån har därför en högre räntesats och kortare amorteringstid än andra lån med säkerhet. Månadskostnaden för lånet beror på hur mycket du lånat och under hur lång tid du valt att betala av det. Om ett blancolån beviljas eller inte beror på din betalningsförmåga.

 

Buffert. Har tvättmaskinen gått söder, har du blivit av med jobbet eller varit sjuk en längre tid? För att slippa stressa över oväntade utgifter bör du skaffa dig en buffert. En buffert är en summa pengar som du sparar inför oväntade händelser. Med en buffert får du ekonomisk trygghet. Om du har möjlighet att spara till en buffert och hur mycket du i sådana fall kan spara är individuellt och baserat på din livssituation. En riktlinje kan vara att bufferten bör innehålla mellan två och tre månadslöner. Glöm dock inte bort att det viktiga är att ha ett buffertsparande, oavsett hur mycket eller hur lite det går att lägga undan.

 

Kredit. Kredit är en form av lån där kredittagaren får tillgång till en summa pengar under en viss tidsperiod. Genom att beviljas kreditlån kan du köpa produkter och tjänster fastän du inte har råd att betala ur egen ficka där och då. Krediten måste betalas tillbaka inom ett visst tidsspann, och när kredittiden löpt ut måste hela summan vara tillbakabetald. Vid denna typ av lån tillkommer ofta en ränta. Om du betalar på kredit, se till att spara undan pengar tidigt för att undvika extraavgifter och förseningskostnader.

 

I Sergels strävan mot en förbättrad inkassobransch vill vi hjälpa både kunder och privatpersoner till en mer hållbar ekonomi. En del i det arbetet är att hjälpa våra kunders kunder till enklare betalning och ökad förståelse. Behöver du rådgivning kan du ta kontakt med din kommun. De kan erbjuda budget- och skuldrådgivning oavsett hur din situation ser ut.

Läs mer