Genom kreditupplysning hjälper Sergel dig undvika dåliga betalare

Svenskarna tecknar upp sig på mängder med krediter varje år. Det kan handla om krediter till köp av alla möjliga slag, kanske vill man ha ett par nya skidor inför fjällresan eller teckna ett nytt mobilabonnemang. Om din kund däremot inte kan betala tillbaka i tid får ditt företag mindre rörelsekapital, och bra affärer förvandlas snabbt till dåliga.

Vad är en kreditupplysningoch varför är det viktigt?
En kreditupplysning innehåller ekonomisk information som hjälper dig att bedöma risk och kreditvärdighet, och är något du bör kontrollera för både nya och återkommande kunder. Med en kreditupplysning får du snabbt ett besked om aktuell kreditrisk samtidigt som du får ett beslutsunderlag du kan känna dig trygg med. En och samma lösning passar däremot inte för alla kunder så kom ihåg att anpassa risken i kreditgivningen utefter kundens förutsättningar för att kunna erbjuda rätt betalningsalternativ.

Vad bör man kontrollera med en kreditupplysning?
När du som företagare bedömer kunders kreditvärdighet bör du se till en helhetsbild. Med hjälp av kreditupplysningar kan du undersöka om den som vill ta ett lån eller kredit tidigare haft betalningssvårigheter, i form av skulder och betalningsanmärkningar. Om det finns betalningsanmärkningar, hur gamla är de och hur många? Verkar de vara återkommande? Eller finns gamla skulder hos Kronofogden? Du kan även undersöka om det finns någon inkomst eller annat som kan försvåra för dig i att få tillbaka pengarna.

Om kreditupplysningen avser ett företag bör man även kontrollera om företaget har en registrerad och giltig F-skattsedel, eftersom det utgör en viktig kvalitetsstämpel på att man betalar sina skatter och avgifter.


Vad riskerar du om din kund får en betalningsanmärkning?
Om din kund skulle få en betalningsanmärkning kan du som företagare påverkas negativt då det finns en risk att kunden inte längre kan vara en befintlig eller lukrativ kund. Det beror på att kunden på sikt kommer ha svårt att få nya krediter beviljade, svårt att skaffa nya abonnemang eller bruka andra nya tjänster eftersom man anses vara en opålitlig betalare.

Vad kan Sergel hjälpa dig med?
Sergel är experter på att avgöra lönsamheten i kundrelationer, vilket medför att du som företagare kan känna dig trygg med att lämna krediter till kunder. Kreditbedömningar ställer krav på både snabbhet och automatisering, i och med att många vill göra affären direkt, därför kan du koppla dina system direkt till Sergels scoring och få oerhört snabba svar. Med hjälp av kreditupplysning från Sergel kan du bygga långsiktiga relationer med kunder samtidigt som du minimerar risken att bli utsatt för dåliga betalare. Lär mer om dethär.