Innovation när det är som bäst

Upptäck det senaste inom innovation och affärsutveckling! Från avancerade smartphones till AI-tjänster och snabbare nätverk. Läs om hur dessa trender påverkar kredithantering och meddelandetjänster, och varför det är en spännande tid att vara verksam inom denna bransch. 

Alla företag har i grunden samma utmaningar. Man vill sälja mer. Och för att göra det behöver man vara pris- eller produktledande. Några är båda. Kunderna vill ha den bästa lösningen till lägsta möjliga pris. Så långt inget märkvärdigt. 

“There has never been a more exiting and rewarding time to be in this industry!” säger Mats Granryd, Director General på GSMA som arrangerar Mobile World Congress i Barcelona varje år. Och det stämmer nog. Även nästa år, liksom tidigare år. Det är sällan dystert på de här stora arrangemangen. Det stora företagen lägger hundratals miljoner på montrar och möten för att positionera sig och sina produkter och tjänster. Man vill ju inte vara deppig och säga att det är ungefär samma som förra året.  

Sergel Connect var där och spanade och gjorde affärer. Och visst finns det många spännande trender inom utveckling som är värda att följa. Trender som kommer att förändra våra liv men även sättet vi gör affärer på.  

Vissa branscher drivs hårt av innovation där nya och bättre produkter genereras i hög takt. Smartphones har nu över 100 megapixlars upplösning och över 10 gånger optisk zoom. Det är fantastiskt! Mer kamera än mobil. Och alltid till hands. En annan mobil kan laddas med 200 watt istället för dagens bästa på 10-15 watt. Då går laddningen på 9 minuter. Men utveckling kostar pengar och då blir produkten dyrare. Idag ligger en ny smartphone runt 10 000 kr och vissa modeller upp till 21 000 kr utan abonnemang. Utvecklingen går snabbt här. Och vem vill inte ha en fantastisk mobil. Bra bilder har utvecklats till vår tids statusmarkör. Allt ska delas och en bra bild säger allt.  

Fast en bra bild kan också generas med AI. En mängd olika AI-tjänster erbjuder nu lösningar där man med ett litet prompt kan generera helt unika bilder eller filmer på några minuter. ChatGPT känner de flesta till. Här skapas bra texter med AI direkt. En vass Copywriter håller kanske inte med, just nu. Men utvecklingen går snabbt.  

Den största förändringen ligger kanske i nätverken. 5G går nu in i sin kommersiella fas. Fantastiska hastigheter på dataöverföring, blixtsnabb svarstid och 100 gånger mer kapacitet för fler uppkopplade enheter, energieffektivt. Det behövs när IOT byggs ut och blir verklighet. För att klara det behövs snabbare datorer, på rätt ställe i systemet. Edge Computing. Och AI krävs för att det ska gå snabbt och kapaciteten ska optimeras. För det kommer alltid finnas begränsningar.  

För alla drömmer om det som ska göra livet lite bättre. Min dröm är Metaverse eller XR. Min mobil går idag het av informationssök på olika sätt. Jag vill veta allt och jag vill uppleva mer. Samtidigt. Men mobilens format är en begränsning. Vi kröker våra nackar och tappar kontakten med omvärlden. Vad hände med augmented reality glasögonen. Tekniken har inte riktigt haft samma utveckling som mobilerna. De modeller som finns är antingen för otympliga eller för begränsade i sin kapacitet och ärligt talat fula. Men tekniken finns, och när nu även nätverken och innehållet växer kommer tekniken i kapp. Jag vill ha teknik som förstärker och förbättrar min upplevelse utan att begränsa något annat. Sen kan jag stänga av och njuta av nuet när jag står på en klippa, mellan bastubaden, och blickar över horisonten.  

Vad betyder det här för oss som jobbar med kredithantering eller meddelandetjänster? Kommunikation och transaktioner förändras i snabb takt. Det ställer stora krav på oss vad gäller utveckling av tjänster och produkter. Vår roll, där vi hjälper våra kunder nå sina kunder på olika sätt, oavsett om det gäller en skuld eller ett meddelande, förändras. Rätt budskap, i rätt kanal, vid rätt tid och till rätt målgrupp känns självklart. Det ger bättre resultat. Inte minst gällande kundrelationen. Grunden i att förstå kunden är data. Som i sig bygger insikter. AI kan komma att spela en roll här. Men inte riktigt än. Den ”AI” som finns nu är mer programmerad optimering. Intelligent Automation. Så vad ska vi bygga våra drömmar och visioner på? En stor del av affärsverksamhet bygger på krediter. Det är ofta en förutsättning för en försäljning.  

  • Bra kreditunderlag ger bättre beslut. Här finns enormt mycket att vinna med ett nationellt skuldregister. 

  • Bättre och mer individanpassad kommunikation genom hela betalningskedjan skapar positiva och hållbara relationer. Här spelar Connect och meddelandetjänster en otroligt viktig roll och ökar hela tiden i mixen.  

  • AI och Business Intelligence i samverkan där insikter skapas kommer vara avgörande för att förbättra resultaten i alla led. Inte bara inkassering i kronor mätt.  

  • Och slutligen, att värna om kunden med hjärtat också. Det kommer alltid vara dyrare att hitta en ny kund än att behålla en befintlig. Och 9 av 10 köpbeslut grundar sig på en rekommendation.  

Det är spännande att jobba på Sergel. -“There has never been a more exiting and rewarding time to be in this industry!” säger jag också, och håller med Mats Granryd, även i år.  

Kontakt

Christian Hagegård
Head of Marketing Sweden
christian.hagegard@sergel.com
076-141 21 05