Digitalisering möjliggör stora förändringar

Sergel investerar i fortsatt digitalisering genom att ständigt förenkla och modernisera sina system. Värdet av den information vi har i våra system har ökat dramatiskt. Genom att arbeta professionellt med säkerhet som en naturlig del av utvecklingen blir vi hela tiden bättre på att möta nya hot.

Jag kommer ihåg när vi installerade första versionen av en internetbank på en stor bank och driftavdelningen förfärat konstaterade att belastningen på systemet, en gammal stordator, hade gått i taket. Det var månadsskifte och nästan 5 procent av bankens kunder hade loggat in samma dag för att betala räkningarna på det nya sättet. Idag tror jag att i princip alla bankkunder använder Internet för sina bankärenden och stordatorn är nog borta. Snart i alla fall.
 

Sergel Kredittjänster är en del av det svenska finansiella ekosystemet och under de senaste åren har digitalisering möjliggjort stora förändringar även hos oss. Våra kunder förväntar sig alltmer avancerade lösningar. Vi behöver löpande rensa ut gamla system och byta ut dem till moderna för att inte fastna. Genom en enkel struktur av små tjänster kan vi bygga upp en helhet som blir unik för varje kund utan onödigt komplex teknik.

Från bankrånare till cyberkriminella
Sveriges första bankrån ägde rum redan 1854, när tre män stal över 80 miljoner kronor i dagens värde, från Östgöta Enskilda bank i Linköping. Sedan dess har det skett flera spektakulära rån i Sverige – ett har till och med blivit ett internationellt begrepp, Stockholmssyndromet. Under 2022 skedde däremot inte ett enda bankrån i hela landet, utan bankrånaren har i stället ersatts av cyberkriminella. 1854 var kostnaden noll för cyberbrottslighet.

På Sergel hanterar vi inga kontanter men kredithantering och inkasso skapar stora mängder känslig information. Vi har lagkrav på att spara information på ett tryggt sätt. Genom att arbeta professionellt med säkerhet som en naturlig del av det vi gör kan vi både möta och helst vara ännu bättre än de förväntningar som finns på oss.

Tillsammans med förenkling och effektivitet, är säkerhet ett tema som vi arbetar med inom IT på Sergel. Vill du vara med? I så fall finns det flera spännande möjligheter hos oss för dig med rätt profil!

Martin Koch, CIO på Sergel Group