Förbered ekonomin och njut av sommaren

Sommaren är snart här och med det tillkommer en massa roligheter men även en del utgifter, både planerade och oplanerade. För att kunna njuta maximalt och inte behöva oror sig för ekonomin har vi samlat ett antal tips som hjälper dig på traven.

Börjar semestern närma sig? Under ledigheten vill många fylla dagarna med aktiviteter men det tenderar lätt att kosta mer än man tänkt. Att förbereda ekonomin inför sommaren kan därför vara en utmaning. Här samlar Sergel några tips på hur man kan förbereda sig inför sommaren och hantera ökade kostnader.

Gör en budget. Identifiera alla dina fasta kostnader, såsom hyra, räkningar, försäkringar, och lägg till en uppskattning av hur mycket du förväntar dig att spendera på semester och andra aktiviteter. Genom att planera din ekonomi kan du undvika att spendera mer än du har råd med.

Prioritera dina utgifter. När du planerar din budget är det viktigt att prioritera dina utgifter. Se till att betala dina räkningar i tid och undvik onödiga köp. Om du har svårt att bestämma vad som är viktigast kan du använda en prioriteringslista som hjälp för att fokusera på det som är mest nödvändigt.

Spara på förhand. Om du vet att du kommer att behöva mer pengar under sommaren kan du börja spara i förväg. Försök att sätta undan en del av din lön varje månad för att ha extra pengar när sommaren kommer.

Jämför alltid priser. När du planerar din semester och andra aktiviteter kan det vara en god idé att jämföra priser för olika resor, aktiviteter och boenden. På så sätt kan du hitta de bästa erbjudandena och spara lite pengar.

Håll koll på hur mycket du gör av med. Genom att hålla koll på vad du gör av med kan du använda semesterkassan på ett förnuftigt sätt.

Lägg in betalningar direkt. Om du använder kreditkort för att betala dina sommaraktiviteter, se till att du håller koll på när fakturan ska betalas och att du betalar av hela beloppet varje månad. Det är viktigt eftersom en kreditkortsskuld kan leda till höga räntekostnader och göra det svårt att betala av skulden senare.

Om du har ekonomiska problem, sök rådgivning direkt. Du kan vända dig till kommunen för budget- och skuldrådgivning. Kommunen erbjuder råd och stöd utifrån din situation.

Om du har barn
Om du har barn kan det vara en god idé att prata med dem om ekonomin inför sommaren, särskilt om du har begränsade resurser. Genom att prata öppet med dina barn om ekonomi och begränsningar kan de få en bättre förståelse för vad som är realistiskt att göra under sommaren och vad som inte är det.

När du pratar med dina barn kan du diskutera olika alternativ för att ha en rolig och minnesvärd sommar utan att behöva spendera mycket pengar. Ni kan diskutera aktiviteter som är gratis eller billiga, såsom promenader i naturen, att leka utomhus, besök på biblioteket eller picknick i parken. Ni kan också överväga att göra en lista över sådant ni vill göra tillsammans och försöka prioritera de aktiviteter som är mest rimliga ur ett ekonomiskt perspektiv.

Genom att involvera barnen i processen kan du hjälpa dem att utveckla en förståelse för pengahantering och ekonomisk planering, samtidigt som ni planerar för en rolig och minnesvärd sommar tillsammans.

Med planering kan du förbereda din ekonomi inför sommaren och njuta av semestern utan att behöva oroa dig för dina utgifter.

Kontakt

Christian Hagegård
Head of Marketing Sweden
christian.hagegard@sergel.com
076-141 21 05

Fakta om Sergel

Sergel Kredittjänster grundades 1988 och är idag en av de ledande leverantörerna av kredit- och inkassotjänster i Sverige. Verksamhetsområdena inkluderar kreditbeslutshantering, fakturaadministration och inkasso. De största affärsområdet är inkasso, men företaget är även en av Sveriges största leverantörer av SMS-tjänster.