Framtiden har aldrig varit så ljus!

Trots utmaningar med så kallade ”starka män” och globala risker ser framtiden ljus ut, med den snabba utvecklingen av artificiell intelligens och dess förmåga att väsentligt omforma vår vardag. En framtid där samarbete driver förändring och skapar en bättre värld ligger inom räckhåll. Låt oss gemensamt sträva mot denna ljusare framtid.

Det är lätt att känna sig ensam med det uttalandet om framtiden. I varje hörn står en domedagspredikant och sätter världen i brand, och visst har de delvis rätt. Det finns stora risker. För lite mer än en månad sedan träffade Sergel Fredrik Reinfeldt som pratade om att vi lever i en volatil värld just nu men där vi har stora möjligheter att påverka. Sverige måste ta plats i den utvecklingen. Det finns alltför många så kallade ”starka män” som styr världen just nu. Över 70 % av världens befolkning lever i diktaturer. Risken är att en eller flera av dessa är beredda att göra vad som helst för att ta över världen. 

I förra veckan var några av oss från Sergel på SIME som i snart 30 år visat var den digitala utvecklingen är på väg. Samtidigt fick Sam Altman både sparken och återanställdes på OpenAI, något som skapade reaktioner, av seismiska proportioner, världen över. Så vad handlade det om då? Jo, AI som möjliggörare av en bättre framtid och hotet att AGI, dvs Artificial General Intelligence, kanske inte är så hypotetiskt och långt i framtiden som vi tror.  

Här och nu, och för alla oss vanliga dödliga är olika former av Machine Learning (ML), Artificial Intelligence (AI), Generative AI (GenAI ) och Large Language Models (LLM) redan här och utvecklas i en nära nog vertikal linje. Våra datorer lär sig förstå människor på ett makalöst sätt oavsett om det är text, röst, bild eller data och programmering. Systemen lär sig generera resultat som är bättre än vad vi människor förmår, och det exponentiellt mycket snabbare. Det kommer göra att en del företag blir oerhört mycket mer konkurrenskraftiga, medan andra inte kommer hänga med. På kort sikt är det enkelt, en förbättring här och där. Snart är AI en integrerad del i allt vi gör. Vi är antingen Centaurer som delar upp arbetet och ansvaret mellan människor och AI eller Cyborger där AI gör allt åt oss. Det kommer förändra livet som vi lever idag på ett fundamentalt sätt - och tillsammans ska vi göra det på bra sätt.  

AI och AGI har förmågan att göra vår värld bättre, snabbt, och lösa många av de fundamentala utmaningar vi idag lever med. Hur lång tid det kommer att ta vet vi inte än, men det går antagligen snabbare än vad de flesta tror. Det brukar det göra.  

Till dess gör vi vad vi kan för att göra världen lite bättre. I vår vardag vill vi hjälpa människor att bli skuldfria och företag att få betalt för det de sålt. Det är grunden i en hållbar ekonomi där kreditgivning behövs som verktyg. När allt fler människor och mindre företag får det tufft ekonomiskt, hamnar barn i kläm. Med en ansträngd ekonomi, kommer ofta psykisk ohälsa, vilket i sin tur kan leda till slitningar i familjen och i värsta fall alkohol, droger och våld. I år har vi därför valt att stötta BRIS som på ett fantastiskt sätt hjälper unga och barn som har det svårt. Deras kuratorer gör ett enormt jobb i att finnas där dygnet runt och svara i telefon när barnen behöver någon att prata med.  

Så låt oss tillsammans göra framtiden ljusare. Vi bjuder in alla er att samarbeta med oss och utveckla ett ännu bättre 2024! 

Christian Hagegård 
Head of Marketing  

Fakta om Sergel
Sergel Kredittjänster grundades 1988 och är idag en av de ledande leverantörerna av kredit- och inkassotjänster i Sverige. Verksamhetsområdena inkluderar kreditbeslutshantering, fakturaadministration och inkasso. Det största affärsområdet är inkasso, men företaget är även en av Sveriges största leverantörer av SMS-tjänster.