Sergel ser inget egenvärde i att skicka människor till Kronofogden

Sergel som inkassobolag arbetar både med gamla skulder och pågående inkasso, det vill säga direkt efter fakturan eller lånet förfallit. De allra flesta betalar sina skulder i det skedet, då det många gånger är slarv som gör att man är sen med sin betalning. Men i vissa fall dröjer det innan det finns betalningsförmåga hos den betalningsskyldige - då arbetar vi även med att köpa skulden från lån- och kreditgivare.

Varför gör vi det?

Som företag är du bra på din produkt eller tjänst, vilket ditt fokus ska ligga på att utveckla och förbättra. En såld vara eller tjänst som inte betalas kan vara komplext att driva in och ingår inte i kärnverksamheten hos de flesta företag. Sergel har specialiserat sig inom detta område vilket gör att företaget kan få betalt för sin skuld och samtidigt fokusera på sin kärnverksamhet.

Det har inte gått någon obemärkt förbi att vi är inne i en kärv ekonomisk tid. Räntor går upp, matpriser ökar, ja allt har blivit dyrare. Det medför att det som är kvar i plånboken när månaden är slut har minskat avsevärt, vilket drabbar de som redan lever på marginalen mest. Har man skulder sedan tidigare står man klart inför en tuff situation.

Statistik från Kronofogden visar på ett ökat antal betalningsförelägganden under 2022. Det som är mest oroande är att skuldstorleken ökar markant. Att få en betalningsanmärkning eller att det går så pass långt att man får utmätning på sin lön skapar begränsningar för människor, både i att få jobb, skaffa boende samt ta nya krediter. Det finns tydlig statistik på att det finns en överdödlighet hos överskuldsatta.

Även fast de flesta vill göra rätt för sig finns det människor som försöker komma undan sin betalningsskyldighet. Personer som tar lån och direkt efter flyttar utomlands utan avsikt att betala tillbaka skulden är ett exempel. Eller håller sig undan från Kronofogden när de försöker delge skulden. Här har vi flera verktyg att ta till. Vi har partners i utlandet som kan driva ärendet lokalt. Vi har även ett starkt legalt team som kan driva fordran i domstol.

På Sergel lever vi vår We Care anda. Det finns inget egenvärde i att skicka människor till Kronofogden. Kan vi komma till en uppgörelse där vi till exempel kan komma överens om en avbetalningsplan är det alltid alternativ ett för oss. Rådet är att börja betala av, även om det är en liten summa varje månad. När ekonomin blir bättre kan vi öka takten så att den betalningsskyldige blir skuldfri snabbare. Skulden försvinner däremot inte av sig själv så länge den inte betalas, oavsett hur lång tid det går, och räntor gör att skulden ökar.

Kontakta oss så hittar vi en lösning som leder till ökad skuldfrihet samtidigt som du får betalt och kan fokusera på din kärnverksamhet.

Thomas Löfkvist, Head of Dept Purchase & Site Manager Visby