Varför har någon beställt en kreditupplysning på mig?

Anledning till att ta en kreditupplysning
Enligt lag är låne- och kreditgivare skyldiga att göra en kreditprövning på dig innan de beviljar ett lån eller säljer något på kredit. Storleken på köpet eller lånet spelar ingen roll, en kreditupplysning kan även tas för mindre köp och krediter.

Varje gång låne- och kreditgivarna lånar ut pengar tar de en risk. De behöver en försäkring på att du har förmåga att betala tillbaka ditt lån inklusive ränta och amorteringar och kreditupplysningen ger en bra bild över din ekonomiska situation för att bedöma om du är en lågrisk- eller högriskkund.

Ett företag kan ta en kreditupplysning på dig om du till exempel har köpt något på kredit, tecknat ett abonnemang eller ansökt om ett lån. I kreditupplysningskopian (brevet) som du har fått från oss ser du vem som har beställt kreditupplysningen. Beställaren behöver inte ha ditt tillstånd för att ta en kreditupplysning. Däremot krävs det ett legitimt behov för att beställa en kreditupplysning på en privatperson.

Den som har beställt kreditupplysningen
Det är Sergels kund som har beställt kreditupplysningen på dig och vi har lämnat ut kreditupplysningsinformationen till. Som nämnts ovan står det i kreditupplysningskopian vem som har beställt kreditupplysningen. Kontakta det företaget om du har frågor om varför de har tagit en kreditupplysning på dig.

Särskilda regler för företag
Är du företagare? Det krävs inget legitimt behov för att ta en kreditupplysning på ett företag. Sergels kund behöver därför inte svara på frågan varför de har beställt kreditupplysningen. Men om du har frågor bör du kontakta företaget som beställt upplysningen.